Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Άγιοι Θεόδωροι

Οικισμοί: Άγιοι Θεόδωροι
Κάτοικοι: 5.950
Απόσταση από Αθήνα: 65 km


Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι κωμόπολη του νομού Κορινθίας. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νομού, κοντά στα σύνορα με την Αττική, χτισμένη κατά μήκος των ακτών του Σαρωνικού, 65 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας...

Η περιοχή μέχρι τη δεκαετία του 1960 ήταν κυρίως αγροτική ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 άρχισε η δημιουργία βιομηχανικών εγκαταστάσεων στα δυτικά του οικισμού. Μεγαλύτερο βιομηχανική εγκατάσταση της περιοχής είναι τα διυλιστήρια της Motor Oil, που βρίσκονται δυτικότερα του οικισμού.

Ο πληθυσμός των Αγίων Θεοδώρων σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 5.960 κάτοικοι. Ο πληθυσμός παρουσιάζει αυξητική τάση κατά την διάρκεια του τελευταίου αιώνα.

Συγκοινωνίες

Οι Άγιοι Θεόδωροι συνδέονται με την Αθήνα οδικώς με την νέα Εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου (διέρχεται από την βόρεια πλευρά του οικισμού) και με την παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου που διέρχεται μέσα από τον οικισμό. Συνδέονται επίσης με τον προαστιακό σιδηρόδρομο που πραγματοποιεί στάση στην περιοχή.

Διοικητικές μεταβολές
Οι Άγιοι Θεόδωροι αποτέλεσαν έδρα του δήμου Αγίων Θεοδώρων που λειτούργησε στο διάστημα 1994-2010. Ο δήμος περιλάμβανε τον οικισμό των Αγίων Θεοδώρων και την περιοχή γύρω από αυτών και είχε έκταση 98 τ.χλμ. Είχε προέλθει από την αναγνώριση της κοινότητας Αγίων Θεοδώρων σε δήμο, η οποία είχε συσταθεί το 1912. [3] Ο δήμος Αγίων Θεοδώρων καταργήθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης το 2010 και ο οικισμός εντάχθηκε στον νέο δήμο Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου